Міністерство соцiальної політики України


Наталія Федорович: Держава надає повний спектр допомоги постраждалим від торгівлі людьми

13 Жовтня 2016, 17:22
Держава надає повний спектр допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Про це сьогодні, 13 жовтня, на брифінгу з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначатиметься 18 жовтня, заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович.

 

«Відповідно до законодавства, особи, які постраждали від торгівлі людьми, мають право на отримання таких видів допомоги: безоплатна медична, психологічна, соціальна, правова та інша необхідна допомога; тимчасове розміщення у закладах допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми; одноразова матеріальна допомога у розмірі прожиткового мінімуму; допомога у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у встановленому законодавством порядку», - зазначила Наталія Федорович.

У заході також взяли участь Ірина Луценко - народний депутат України; Тетяна Руденко - національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні; Катерина Арданьян - координатор програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні; Юлія Саченко - директор з превентивної роботи Міжнародної громадської організації "Кампанія А21".

«Наразі готується до ратифікації Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відповідний проект Закону внесено на розгляд КМУ та Адміністрації Президента України)», - повідомила Ірина Луценко.

Представник ОБСЄ Тетяна Руденко зазначила важливість кроків України в контексті підвищення соціальних стандартів.

Наталія Федорович зауважила, що Уряд піднімає соціальні стандарти в міру можливостей економіки. Зокрема, у проекті держбюджету на 2017 рік закладено зростання соціальних стандартів на 10,1%, передбачено кошти на підвищення зарплат медикам, освітянам, працівникам культури і викладачам ДЮСШ.

Міжнародною організацією з міграції у зв’язку із збройним конфліктом в Україні за 9 місяців 2016 року було зафіксовано 777 випадків постраждалих від торгівлі людьми.

Аналіз вказує на те, що основними причинами потрапляння у ситуацію торгівлі людьми є бідність, привабливість “кращого” життя за кордоном, безробіття, організована злочинність, незахищеність від неї, насильство проти жінок та дітей, дискримінація, а також, звичайно, кризові ситуації у країні, збройні конфлікти та ін.

Міністерством соціальної політики приділяється велика увага інформаційно-просвітницькій роботі з метою інформування населення про їх права, а також небезпеку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.

Мінсоцполітики як Національний координатор у сфері протидії торгівлі людьми здійснює формування та реалізацію державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі щодо виявлення осіб, які постраждали від цього злочину, та надання їм допомоги.

Довідково:

18 жовтня2007 року Європейським Парламентом був започаткований Європейський день боротьби з торгівлею людьми як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Україна ратифікувала Конвенцію РЄ „Про боротьбу з торгівлею людьми” у 2010 році, взявши на себе зобов’язання вживати більше заходів для боротьби з торгівлею людьми і покращувати захист прав потерпілих осіб.

З метою імплементації зазначеної Конвенції у 2011 році був прийнятий Закон України „Про протидію торгівлі людьми”, який визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/11052.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове